STUITVERSIE

De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kind in stuitligging.
In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de stuitligging.

Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de baarmoeder terwijl de billen bij de ingang van het bekken liggen. Er zijn verschillende soorten stuitligging:

  1. Onvolkomen stuitligging: de benen liggen gestrekt omhoog naast het lichaam;
  2. Volkomen stuitligging: de benen zijn gebogen zodat de voeten bij de billen liggen;
  3. Half onvolkomen stuitligging: één been ligt gestrekt naar boven zoals bij een onvolkomen stuitligging, het andere been ligt gebogen naar beneden, zoals bij een volkomen stuitligging;
  4. Voetligging: het kind ligt met een of beide benen gestrekt naar beneden, zodat een of twee voeten onder de billen liggen.

Keuzemogelijkheden
Als jouw kindje in stuitligging ligt, heb je twee keuzemogelijkheden:
1. Uitwendige versie; dit is het draaien van het kindje met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging.
2. Niets doe; er is dan een kleine kans dat het kindje alsnog spontaan naar een hoofdligging draait. Deze kans wordt kleiner naarmate de zwangerschapsduur vordert, omdat de hoeveelheid vruchtwater afneemt en de ruimte voor de baby om te draaien steeds minder wordt.

Uitwendige versie
Kinderen veranderen vaak van ligging in de zwangerschap. Rond 33 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging. Een groot deel hiervan draait vóór de bevalling nog spontaan naar een hoofdligging. Het draaien van de baby vóór de 36-37 weken is daarom in het algemeen niet zinvol. In principe kan je baby, mits er voldoende vruchtwater is, vanaf 36-37 weken tot aan de bevalling worden gedraaid.

Waarom een echo
Voorafgaand aan de uitwendige versie wordt er eerst een echo gemaakt. Bij het echoscopisch onderzoek kijkt de echoscopist naar de ligging van de baby, de grootte, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en naar aangeboren afwijkingen die een enkele keer een oorzaak van de stuitligging kunnen zijn. Soms wordt er bij de echo een reden gevonden voor de stuitligging. In dat geval kan er meestal geen uitwendige versie plaatsvinden.

Belangrijk om te weten:

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het onderzoek wat je krijgt. Lees voor een bezoek aan het centrum de informatie op onze website en de eventueel gekregen folder(s) van jouw verwijzer.

  • Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde echoscopist en versiekundige.
  • Zorg dat je op tijd komt, graag minimaal 5 minuten eerder, zodat de assistent en echoscopist voldoende tijd hebben voor het controleren van de gegevens en het echo-onderzoek. Indien je te laat komt kan het zijn dat je een nieuwe afspraak moet maken.
  • Je kunt één volwassene meenemen naar het onderzoek. Er mogen bij dit onderzoek geen kinderen aanwezig zijn.
  • Navelpiercings dienen vooraf te worden verwijderd.
  • Het is fijn wanneer je een uur voor het onderzoek goed uitplast en daarna niet meer naar het toilet gaat.
  • Na afloop ontvang je foto’s van je kindje. Er mogen geen foto’s of video opnamen worden gemaakt in het centrum.
  • De kosten van deze onderzoeken worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Malou Willems

Versiekundige

“Bekijk onderaan deze pagina het filmpje ter verduidelijking van een stuitligging

Wie voert de versie uit
Een verloskundige met een opleiding tot versiekundige kan de versie uitvoeren. In het VCN zijn versiekundigen werkzaam. De versiekundigen voeren de versie met zijn tweeën uit. Alle zwangeren uit de regio Nijmegen e.o. kunnen een versie laten verrichten in het VCN. Voor een afspraak bel ons op 024-2200122.

Afspraak
De verloskundige of gynaecoloog maakt voor jou een afspraak voor dit onderzoek. Zij sturen bij een aanvraag de gegevens beveiligd door naar het centrum.

Na het aanmelden voor een afspraak door de verloskundige of gynaecoloog ontvang je een afspraakbevestiging via de mail. Deze bevestiging ontvang je binnen 7 dagen. Controleer hierbij ook de spambox.

Afspraken dienen minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Te laat afzeggen betekent dat de kosten van het onderzoek in rekening worden gebracht.

Je kunt ons telefonisch bereiken op 024-2200122 van maandag t/m vrijdag van 8:30-12:00 – 13:00-17:00 uur.
info@verloskundigcentrumnijmegen.nl.

Neem dit mee naar het centrum:
1) Geldig ID-bewijs
2) Zorgverzekeringspas/gegevens
3) Zwangerschapsdossier

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer