DE 20 WEKEN ECHO

Voor het onderzoek wordt een afspraak gemaakt van 45 minuten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gecertificeerde echoscopist. Deze beoordeelt de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Er worden een aantal structuren en organen van de baby bekeken. De 20-wekenecho is géén garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen zijn met behulp van echografie op te sporen, bovendien zijn er ook afwijkingen die pas na de geboorte zichtbaar zijn of later in de zwangerschap ontstaan.

Als er bij het echoscopisch onderzoek een afwijking wordt gezien of als hierover twijfel bestaat, dan zal de echoscopist je hierover informeren. In dat geval neemt de echoscopist contact op met jouw verloskundige. Er kan dan een vervolgonderzoek plaats vinden in het RadboudUMC. Soms zal blijken dat er gelukkig niets aan de hand is. Voor de kinderen die wel een aandoening hebben, kan het vervolgonderzoek van groot belang zijn. In geval van verwijzing blijft je eigen verloskundige beschikbaar voor advies en ondersteuning.

Bij een 20-weken echo is het geslacht in de meeste gevallen te bepalen. De echoscopiste vertelt alleen wat het geslacht is als je dit zelf graag wilt weten.

Het is belangrijk dat je ook de informatie over de 20-weken echo leest, zoals die in de landelijke brochure staat beschreven.

Belangrijk om te weten:

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het onderzoek wat je krijgt. Lees voor een bezoek aan het centrum de informatie op onze website en de eventueel gekregen folder(s) van jouw verwijzer.

  • Het onderzoek duurt 30-40 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde echoscopist.
  • Zorg dat je op tijd komt, graag minimaal 5 minuten eerder, zodat de assistent en echoscopist voldoende tijd hebben voor het controleren van de gegevens en het echo-onderzoek. Indien je te laat komt kan het zijn dat je een nieuwe afspraak moet maken.
  • Bij een ongunstige ligging van het kindje kan het zijn dat je een herhalingsecho krijgt aangeboden.
  • Je kunt één volwassene meenemen naar het onderzoek. Er mogen bij de medische onderzoeken géén kinderen aanwezig zijn.
  • Navelpiercings dienen vooraf te worden verwijderd.
  • Bij de 20 weken echo ontvang je een USB-stick met foto’s van het kindje. Er mogen geen foto’s of video opnamen worden gemaakt in het centrum.
  • De 20 wekenecho wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting.

Ilse van Loon

Assistente

Graag meenemen:
1) Geldig ID-bewijs

2) Zorgverzekeringspas/gegevens”

Afspraak
De verloskundige of gynaecoloog maakt voor jou een afspraak voor dit onderzoek. Zij sturen bij een aanvraag de gegevens beveiligd door naar het centrum.

Na het aanmelden voor een afspraak door de verloskundige of gynaecoloog ontvang je een afspraakbevestiging via de mail. Deze bevestiging ontvang je binnen 7 dagen. Controleer hierbij ook de spambox.

Afspraken dienen minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Te laat afzeggen betekent dat de kosten van het onderzoek in rekening worden gebracht.

Je kunt ons telefonisch bereiken op 024-2200122 van maandag t/m vrijdag van 8:30-12:00 – 13:00-17:00 uur.
info@verloskundigcentrumnijmegen.nl.

Meer informatie vind je op: