Project Description

ECHO’S
Vitaliteit, termijn, bloedverlies, placentalokalisatie, ligging, groei, stuitligging

VITALITEITSECHO

De vitaliteitsecho wordt bij voorkeur gemaakt rond 9 weken zwangerschap. Bij ongerustheid, bijvoorbeeld na een eerdere miskraam, kan dit ook eerder in de zwangerschap plaatsvinden. De echoscopiste maakt deze echo om te kijken of de zwangerschap intact is, oftewel of we een hartje zien kloppen. Vanaf 8,5 week kunnen we ook zien hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Daarnaast wordt er gecontroleerd of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of er geen afwijkingen in of rondom de baarmoeder te zien zijn.

TERMIJNECHO

In het eerste trimester van elke zwangerschap vindt een echo plaats om de duur van de zwangerschap zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen. Dit kan vanaf 8+4 weken zwangerschap (bij een regelmatige cyclus van 28 dagen). Een zwangerschap jonger dan 10 weken is over het algemeen een indicatie voor een inwendige (vaginale) echo. Een termijnecho bij 11 weken heeft de voorkeur, omdat de echoscopist dan al veel meer vitale structuren aan de foetus kan onderscheiden. U kunt in zo’n geval overwegen eerder in de zwangerschap al een echo te laten maken ter bepaling van de vitaliteit. Uw verloskundige kan u adviseren over de eerste echo. Daarom maakt u eerst een afspraak met de verloskundige in uw omgeving.

ECHO BLOEDVERLIES

Licht bloedverlies in de eerste fase van de zwangerschap is weliswaar verontrustend, maar vaak onschuldig. Vaak stopt het bloedverlies vanzelf. Wanneer het vaginaal bloedverlies vroeg in de zwangerschap niet stopt, kan dit in sommige gevallen een signaal zijn dat het niet goed gaat met de zwangerschap. Door middel van een echo is het vanaf ongeveer 7 a 8 weken mogelijk te constateren of op dat moment de zwangerschap wel of niet intact is. U heeft hiervoor een verwijzing van uw verloskundige nodig. Belangrijk om te weten is dat een echo te vroeg in de zwangerschap een momentopname is en dat het zien van een hartactie bij het kind geen garantie is voor de goede voortgang van de zwangerschap. Deze echo wordt in de meeste gevallen inwendig (via de vagina) gedaan en hierbij is een lege blaas gewenst.

PLACENTALOKALISATIE

Bij de structurele echo blijkt er in 15% sprake van een placenta die (voor een klein deel) over de baarmoedermond ligt. In de meeste gevallen zal dit later in de zwangerschap niet meer het geval zijn. Om hier zeker van te zijn zal een echo rond 32 weken gemaakt worden om te beoordelen of de placenta voldoende is opgetrokken. Dit onderzoek gebeurt meestal inwendig (vaginaal) en hierbij is een lege blaas gewenst.

LIGGINGSECHO

Mocht de verloskundige of arts na 35 weken nog twijfelen over de ligging van het kindje dan zal zij u verwijzen voor een liggingsecho. Deze plannen wij in tussen 35+ en 37 weken. Wanneer uw kind in stuitligging ligt wordt dit direct aan de verloskundige doorgegeven zodat zij samen met u de vervolgstappen kan bespreken. Een mogelijkheid is een versie van uw baby in het VCN e.o.

GROEIECHO

Als je zwanger bent, wordt bij elke controle de groei van je baarmoeder gemeten. De verloskundige of gynaecoloog doet dat door met de handen aan je buik te voelen. Ben je zelf helemaal gezond en groeit je baby goed? Dan is er geen groeiecho nodig.

Als je een verhoogd risico hebt op een baby die kan achterblijven in groei of juist te snel kan groeien, is dat ook een reden voor groeiecho’s. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk of diabetes, als je eerder een te kleine of te grote baby hebt gekregen, of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Dit kan komen door overgewicht of een tweeling zwangerschap. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten. Vaak zijn er meerdere echo’s nodig om te weten of de baby naar verwachting groeit.

Wenst u een echo op eigen verzoek ( zonder verwijzing) dan verwijzen wij u door naar ons eigen echocentrum: EchoBinnenpret.nl.

DOOR MONIQUE

Versiekundige

“Wilt u meer informatie over een stuitligging? Meer informatie, klik dan hier: STUITVERSIE

Afspraak voor een echo:
Heeft u een verwijsformulier gekregen van uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts? Dan kunt u gelijk bellen met onze telefoniste om een correcte afspraak in te plannen.
Bel ons op 024-2200122 voor een afspraak (op werkdagen tussen 08:30 – 12:00 uur en 13:00 – 17:00)

Afzeggen of wijzigen van een gemaakte afspraak kan kosteloos tot 24 uur tevoren. Indien u niet aan deze eis voldoet zullen de kosten van het onderzoek in rekening worden gebracht.

Afspraak maken