WIJ BIEDEN OOK GYNAECOLOGISCHE ECHO’S AAN

Binnen het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN) bieden we ook gynaecologische echo’s aan. Bij een gynaecologische echo worden de baarmoeder, eierstokken en het omliggende weefsels in beeld gebracht. De huisarts of verloskundige kan je doorverwijzen voor een gynaecologische echo. Er zijn verschillende redenen waarom een gynaecologische echo wordt aangevraagd, de meest voorkomende redenen zijn:

  • Problemen met bloedverlies, bijvoorbeeld een zeer hevige of pijnlijke menstruatie, bloedverlies tussen de menstruaties, of bloedverlies na de overgang.
  • Een afwijkende bevinding bij het inwendig onderzoek van de huisarts of verloskundige (bijv. het vermoeden van vleesbomen of een vergrote eierstok).
  • Controle van het spiraal, bij onzekerheid over succesvolle plaatsing of bij klachten.
  • Het vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Controle na een miskraam.

Het gynaecologisch echoonderzoek duurt ongeveer 30 minuten en wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist. De echobeelden worden zo nodig overlegd met een gynaecoloog. Je krijgt de uitslag van het onderzoek via de aanvrager (meestal huisarts of verloskundige).

Belangrijk om te weten:

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het onderzoek wat je krijgt. Lees voor een bezoek aan het centrum de informatie op onze website en de eventueel gekregen folder(s) van jouw verwijzer.

  • Het onderzoek duurt 20-30 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde echoscopist.
  • Zorg dat je op tijd komt, graag minimaal 5 minuten eerder, zodat de assistent en echoscopist voldoende tijd hebben voor het controleren van de gegevens en het echo-onderzoek. Indien je te laat komt kan het zijn dat je een nieuwe afspraak moet maken.
  • Je kunt één volwassene meenemen naar het onderzoek. Baby’s in de Maxi-Cosi/wandelwagen mogen mee, andere kinderen niet.
  • Het is fijn wanneer je een uur voor het onderzoek naar het toilet gaat.
  • De kosten van deze onderzoeken worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt dit navragen bij jouw eigen zorgverzekeraar.

Dieke Lukassen

Gynaecologische Echo’s

In het vrouwencentrum bieden wij onderzoeken aan speciaal gericht op vrouwen. Bovendien worden de onderzoeken ook allemaal verricht door vrouwen (de medewerkers zijn ook allemaal vrouwen). De deskundigheid en laagdrempeligheid binnen ons centrum maakt dat vrouwen een bezoek als zeer positief ervaren

Echo onderzoek
De huisarts, verloskundige of gynaecoloog stuurt de aanvraag beveiligd door naar het centrum. Het kan ook zijn dat je een verwijsformulier ontvangt. In beide situaties mag je zelf contact opnemen met het centrum om een afspraak in te plannen: 024-2200122.

Na het plannen van de afspraak ontvang je een afspraakbevestiging via de mail. Deze bevestiging ontvang je binnen 7 dagen. Controleer hierbij ook de spambox.

Afspraken dienen minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Te laat afzeggen betekent dat de kosten van het onderzoek in rekening worden gebracht.

Neem dit mee naar het centrum:
1) Geldig ID-bewijs
2) Zorgverzekeringspas/gegevens
3) Gekregen verwijsbrief (eventueel)