Project Description

WIJ BIEDEN OOK GYNAECOLOGISCHE ECHO’S AAN

Binnen het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN) bieden we ook gynaecologische echo’s aan. Bij een gynaecologische echo worden de baarmoeder, eierstokken en het omliggende weefsels in beeld gebracht. De huisarts of verloskundige kan je doorverwijzen voor een gynaecologische echo. Er zijn verschillende redenen waarom een gynaecologische echo wordt aangevraagd, de meest voorkomende redenen zijn:

  • Problemen met bloedverlies, bijvoorbeeld een zeer hevige of pijnlijke menstruatie, bloedverlies tussen de menstruaties, of bloedverlies na de overgang.
  • Een afwijkende bevinding bij het inwendig onderzoek van de huisarts of verloskundige (bijv. het vermoeden van vleesbomen of een vergrote eierstok).
  • Controle van het spiraal, bij onzekerheid over succesvolle plaatsing of bij klachten.
  • Het vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Controle na een miskraam.

Het gynaecologisch echoonderzoek duurt ongeveer 30 minuten en wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist. De echobeelden worden zo nodig overlegd met een gynaecoloog. Je krijgt de uitslag van het onderzoek via de aanvrager (meestal huisarts of verloskundige).

Het kan zijn dat niet alle kosten van het gynaecologisch echo onderzoek worden vergoed of dat er een deel van het eigen risico afgaat. Informeer voor vergoedingen bij je eigen zorgverzekeraar.

Eefje Baars

Gynaecologische Echo’s

In het vrouwencentrum bieden wij onderzoeken aan speciaal gericht op vrouwen. Bovendien worden de onderzoeken ook allemaal verricht door vrouwen (de medewerkers zijn ook allemaal vrouwen). De deskundigheid en laagdrempeligheid binnen ons centrum maakt dat vrouwen een bezoek als zeer positief ervaren

Echo onderzoek
Bij een verwijzing door de huisarts worden de gegevens meestal automatisch verwerkt in ons systeem. Heb je een verwijsformulier gekregen van de huisarts of ben je verwezen door de verloskundige? Neem dan het verwijsformulier mee naar het gynaecologisch echo spreekuur.

Ik wil een afspraak maken