Project Description

ANTICONCEPTIE IN HET VCN

Indien je kiest voor het spiraal als anticonceptie, dan kan deze worden geplaatst bij het Vrouwen Centrum Nijmegen. Het spiraal is één van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn. Een verloskundige met speciale opleiding zal het spiraal plaatsen. De plaatsing vindt plaats onder (inwendige) echoscopische begeleiding. Dit zorgt voor een verantwoorde en kwalitatief goede plaatsing van het spiraal. Na plaatsing kun je bij vragen en/of klachten van het spiraal altijd terecht voor een extra echo ter controle. Er wordt dan een gynaecologische echo voor je ingepland. Wanneer je het spiraal niet meer wilt, dan zullen we deze op afspraak voor jou verwijderen.

Het spiraal kan vanaf 10 weken ná de bevalling geplaatst worden. Het plaatsen van het spiraaltje duurt enkele minuten. Je kunt pijnstillers nemen voordat het spiraal wordt ingebracht. Na een keizersnede plaatsen wij vanaf 12 weken na de bevalling. Plaatsing tijdens de menstruatie is niet nodig.

Informeer voor vergoedingen over het plaatsen/ verwijderen van het spiraal bij je eigen zorgverzekeraar.

Patiëntenfolder

Paulien Verhoeven

Echoscopiste & Spiralen

Bij het VCN plaats ik het spiraal en controleer ik direct met een echo of deze goed is geplaatst.”

Ik wil een afspraak maken

Verdere informatie nodig?
Je mag jouw verwijsformulier (indien gekregen van de verloskundige of huisarts) en het spiraal, verkregen via de apotheek, meenemen naar het spiralenspreekuur. Uitzondering hierop is het koperspiraal (T-safe), deze is met recept verkrijgbaar aan de balie van het VCN. Het kan prettig zijn om iemand mee te nemen (maximaal 1 volwassen persoon). Baby’s in de Maxi-Cosi/wandelwagen mogen ook mee, kleine kinderen liever niet.

Handige websites