Project Description

ANTICONCEPTIE
Je wil niet zwanger worden, wij geven advies!

Anticonceptie in het VCN

Indien u kiest voor het spiraal als anticoncentie, wordt deze geplaatst bij het Vrouwen Centrum Nijmegen. Het spiraal is een van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn. Een verloskundige met speciale opleiding zal het spiraal plaatsen (en/ of verwijderen). De plaatsing vindt plaats onder (inwendige) echoscopische begeleiding. Dit zorgt voor een verantwoorde en kwalitatief goede plaatsing van het spiraal. Na plaatsing kunt u bij vragen en/of klachten van het spiraal altijd terecht voor een extra echo ter controle. Er wordt dan een gynaecologische echo voor u ingepland (zie gynaecologisch echo onderzoek).

Het spiraal kan vanaf 10 weken ná de bevalling geplaatst worden. Na een keizersnede plaatsen wij vanaf 12 weken na de bevalling. Plaatsing tijdens de menstruatie is niet nodig.

Bijna alle verzekeraars vergoeden de plaatsing/ verwijdering van het spiraal. Informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar.

Patiëntenfolder

DOOR PAULIEN

Echoscopiste & Spiralen

Als verloskundig echoscopist ben ik bevoegd om anticonceptie voor te schrijven. Bij VCN plaats ik bovendien het spiraal en controleer ik direct met de echo of deze goed geplaatst is.”

Afspraak maken

Verdere informatie consult?
U mag uw verwijsformulier (indien gekregen van uw verloskundige of huisarts) en het spiraal, verkregen via de apotheek, meenemen naar het spiralenspreekuur. Uitzondering hierop is het koperspiraal (T-safe), deze is met recept verkrijgbaar aan de balie van het VCN. Het kan prettig zijn iemand mee te nemen (max. 1 volw. persoon). Baby’s in de Maxi-Cosi/wandelwagen mogen ook mee, kleine kinderen liever niet.

Overige Informatie
Op de volgende websites staat betrouwbare informatie over anticonceptie.