DE 13 WEKEN ECHO

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 weken echo om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie.

De 13 weken echo valt, net als de 20 weken echo, onder prenatale screening. Aanstaande ouders kiezen zelf, met begeleiding van de verloskundige zorgverlener, of zij de 13 wekenecho willen laten doen. Vanaf 1 augustus starten verloskundigen en gynaecologen met het informeren van zwangeren en partners over de 13 weken echo. Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren deze echo uit. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoedt, krijgt de zwangere vervolgonderzoek aangeboden. Dit vindt plaats bij een Centrum voor Prenatale Diagnostiek in het Radboudumc.

Wetenschappelijke studie

De zwangere kan de 13 weken echo alleen krijgen als zij meedoet aan de wetenschappelijke studie en toestemming geeft voor het gebruik van haar gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 weken echo. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn. Maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Verder wordt in kaart gebracht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Als de resultaten bekend zijn, besluit het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of ook deze echo wordt aangeboden als reguliere screening tijdens de zwangerschap. De studie duurt tot en met 2024.

Belangrijk om te weten:

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het onderzoek wat je krijgt. Lees voor een bezoek aan het centrum de informatie op onze website en de eventueel gekregen folder(s) van jouw verwijzer.

  • Het onderzoek duurt 30 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde echoscopist.
  • Zorg dat je op tijd komt, graag minimaal 5 minuten eerder, zodat de assistent en echoscopist voldoende tijd hebben voor het controleren van de gegevens en het echo-onderzoek. Indien je te laat komt kan het zijn dat je een nieuwe afspraak moet maken.
  • Je kunt één volwassene meenemen naar het onderzoek. Er mogen bij de medische onderzoeken géén kinderen aanwezig zijn.
  • Navelpiercings dienen vooraf te worden verwijderd.
  • Na afloop ontvang je foto’s van het kindje. Er mogen geen foto’s of video-opnamen gemaakt worden in het centrum.
  • De 13 wekenecho wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting.

Ilse van Loon

Assistente

Graag meenemen:
1) Geldig ID-bewijs

2) Zorgverzekeringspas/gegevens”

Afspraak
De verloskundige of gynaecoloog maakt voor jou een afspraak voor dit onderzoek. Zij sturen bij een aanvraag de gegevens beveiligd door naar het centrum.
Na het aanmelden voor een afspraak door de verloskundige of gynaecoloog ontvang je een afspraakbevestiging via jouw mail. Deze bevestiging ontvang je binnen 7 dagen. Controleer hierbij ook de Spambox.

Afspraken dienen minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Te laat afzeggen betekent dat de kosten van het onderzoek in rekening worden gebracht.

Je kunt ons telefonisch bereiken op 024-2200122 van maandag t/m vrijdag van 8:30-12:00 – 13:00-17:00 uur.
info@verloskundigcentrumnijmegen.nl.

Meer informatie vind je op: