Project Description

STUITVERSIE

De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kind in stuitligging.
In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de stuitligging.

Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de baarmoeder terwijl de billen bij de ingang van het bekken liggen. Er zijn verschillende soorten stuitligging:

  1. Onvolkomen stuitligging: de benen liggen gestrekt omhoog naast het lichaam;
  2. Volkomen stuitligging: de benen zijn gebogen zodat de voeten bij de billen liggen;
  3. Half onvolkomen stuitligging: één been ligt gestrekt naar boven zoals bij een onvolkomen stuitligging, het andere been ligt gebogen naar beneden, zoals bij een volkomen stuitligging;
  4. Voetligging: het kind ligt met een of beide benen gestrekt naar beneden, zodat een of twee voeten onder de billen liggen.

Keuzemogelijkheden
Als jouw kindje in stuitligging ligt, heb je twee keuzemogelijkheden:
1. Uitwendige versie; dit is het draaien van het kindje met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging.
2. Niets doe; er is dan een kleine kans dat het kindje alsnog spontaan naar een hoofdligging draait. Deze kans wordt kleiner naarmate de zwangerschapsduur vordert, omdat de hoeveelheid vruchtwater afneemt en de ruimte voor de baby om te draaien steeds minder wordt.

Uitwendige versie
Kinderen veranderen vaak van ligging in de zwangerschap. Rond 33 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging. Een groot deel hiervan draait vóór de bevalling nog spontaan naar een hoofdligging. Het draaien van de baby vóór de 36-37 weken is daarom in het algemeen niet zinvol. In principe kan je baby, mits er voldoende vruchtwater is, vanaf 36-37 weken tot aan de bevalling worden gedraaid.

Waarom een echo
Voorafgaand aan de uitwendige versie wordt er eerst een echo gemaakt. Bij het echoscopisch onderzoek kijkt de echoscopist naar de ligging van de baby, de grootte, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en naar aangeboren afwijkingen die een enkele keer een oorzaak van de stuitligging kunnen zijn. Soms wordt er bij de echo een reden gevonden voor de stuitligging. In dat geval kan er meestal geen uitwendige versie plaatsvinden.

Malou Willems

Versiekundige

“Klik op onderstaand filmpje ter verduidelijking van een stuitligging

Wie voert de versie uit
Een verloskundige met een opleiding tot versiekundige kan de versie uitvoeren. In het VCN zijn versiekundigen werkzaam. De versiekundigen voeren de versie met zijn tweeën uit. Alle zwangeren uit de regio Nijmegen e.o. kunnen een versie laten verrichten in het VCN. Voor een afspraak bel ons op 024-2200122.
(op werkdagen tussen 08:30 – 12:00 uur en 13:00 – 17:00).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
I Accept
Ik wil een afspraak maken