VITALITEITSECHO

De vitaliteitsecho is een echoscopisch onderzoek vóór de zwangerschapsduur van 8 weken en vier dagen. Heb je eerder een miskraam gehad of ben je ongerust omdat je bijvoorbeeld veel last hebt van buikpijn? Vraag dan aan de echoscopiste om met een echo te kijken of je een vitale zwangerschap hebt. Daarbij controleren wij de hartslag en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt.

TERMIJNECHO

De termijnecho is een vroege controle en volgt meestal op je eerste afspraak bij de verloskundige. Meestal is het de eerste echo die je krijgt tijdens je zwangerschap (tussen de 8 en 14 weken zwangerschap). Het onderzoek wordt bij Verloskundig Centrum Nijmegen uitgevoerd door een echoscopist. Deze kan vitale structuren aan de foetus onderscheiden.

Ben je minder dan 11 weken zwanger of ligt je baarmoeder verder naar achteren? Dan is een inwendige echo vaak noodzakelijk.

Jouw verloskundige kan je adviseren over de eerste echo. Maak daarom eerst een afspraak met de verloskundige in jouw omgeving.

ECHO BLOEDVERLIES

Bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Vaak stopt het bloedverlies vanzelf.

Echter kun je bloedverlies hebben voor je de eerste echo hebt gehad. Neem in dat geval gelijk contact op met de verloskundige. Was de eerste echo vitaal? Dan is de kans groot dat je last hebt van onschuldig bloedverlies. Bij zorgen over bloedverlies adviseren wij om te bellen, we kunnen je dan verder informeren en/of geruststellen.

Vanaf ongeveer 7 a 8 weken is het mogelijk om middels een echo de zwangerschap te controleren. Je hebt hiervoor een verwijzing van de verloskundige nodig. Belangrijk om te weten is dat een echo te vroeg in de zwangerschap een momentopname is en dat het zien van een hartactie bij het kind geen garantie is voor de goede voortgang van de zwangerschap. Deze echo wordt in de meeste gevallen inwendig (via de vagina) gedaan en hierbij is een lege blaas gewenst.

PLACENTALOKALISATIE

Wanneer er bij de 20-weken echo sprake is van een placenta die dichtbij de baarmoedermond ligt, wordt er bij 30-32 weken opnieuw gekeken naar de ligging van de placenta. Bij de structurele echo blijkt er in sommige gevallen sprake van een placenta die (voor een klein deel) over de baarmoedermond ligt.

In de meeste gevallen zal de placenta voldoende zijn opgetrokken.

Dit onderzoek gebeurt meestal inwendig (vaginaal).

LIGGINGSECHO

Een liggingsecho kan tegen het einde van de zwangerschap worden aangevraagd, wanneer het vermoeden bestaat dat jouw baby in een verkeerde positie ligt of wanneer dit handmatig niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Bij deze echo kan precies bepaald worden hoe jouw kindje op dat moment ligt.

Een echoligging vindt plaats tussen 35+ en 37 weken. Wanneer het kindje in stuitligging ligt, dan zal dit direct aan de verloskundige worden doorgegeven. De echoscopist bespreekt alle bevindingen en bespreekt de mogelijkheid van een versie van de baby in het VCN.

GROEIECHO

Als je zwanger bent, wordt bij elke controle de groei van je baarmoeder gemeten. De verloskundige of gynaecoloog doet dat door met de handen aan je buik te voelen. Ben je zelf helemaal gezond en groeit je baby goed? Dan is er geen groeiecho nodig.

Wanneer je een verhoogd risico hebt op een baby die kan achterblijven in groei of juist te snel kan groeien, is dat ook een reden voor groeiecho’s. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk of diabetes, als je eerder een te kleine of te grote baby hebt gekregen, of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Een groeiecho wordt ook aangeraden wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten. Vaak zijn er meerdere echo’s nodig om te weten of de baby naar verwachting groeit.

Belangrijk om te weten:

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het onderzoek wat je krijgt. Lees voor een bezoek aan het centrum de informatie op onze website en de eventueel gekregen folder(s) van jouw verwijzer.

  • Het onderzoek duurt 15-30 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde echoscopist.
  • Zorg dat je op tijd komt, graag minimaal 5 minuten eerder, zodat de assistent en echoscopist voldoende tijd hebben voor het controleren van de gegevens en het echo-onderzoek. Indien je te laat komt kan het zijn dat je een nieuwe afspraak moet maken.
  • Je kunt één volwassene meenemen naar het onderzoek. Er mogen bij de medische onderzoeken géén kinderen aanwezig zijn.
  • Navelpiercings dienen vooraf te worden verwijderd.
  • Na afloop ontvang je foto’s van je kindje. Er mogen geen foto’s of video opnamen worden gemaakt in het centrum.
  • De kosten van deze onderzoeken worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Wil je een echo op eigen verzoek (zonder verwijzing) maak dan een afspraak bij ons eigen echocentrum: EchoBinnenpret.nl.

Monique Jansen

Versiekundige

Dit neem je mee naar het centrum:
1) Geldig ID-bewijs

2) Zorgverzekeringspas/gegevens”

Afspraak voor een echo:
De verloskundige of gynaecoloog maakt voor jou een afspraak voor deze onderzoeken.

Na het aanmelden voor een afspraak door de verloskundige of gynaecoloog ontvang je een afspraakbevestiging via de mail. Deze bevestiging ontvang je binnen 7 dagen. Controleer hierbij ook de spambox.

Afspraken dienen minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Te laat afzeggen betekent dat de kosten van het onderzoek in rekening worden gebracht.

Je kunt ons telefonisch bereiken op 024-2200122 van maandag t/m vrijdag van 8:30-12:00 – 13:00-17:00 uur.
info@verloskundigcentrumnijmegen.nl.