ANTICONCEPTIE IN HET VCN

Indien je kiest voor het spiraal als anticonceptie, dan kan deze worden geplaatst bij het Vrouwen Centrum Nijmegen. Het spiraal is één van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn. Een verloskundige met speciale opleiding zal het spiraal plaatsen. De plaatsing vindt plaats onder (inwendige) echoscopische begeleiding. Dit zorgt voor een verantwoorde en kwalitatief goede plaatsing van het spiraal. Na plaatsing kun je bij vragen en/of klachten van het spiraal altijd terecht voor een extra echo ter controle. Er wordt dan een gynaecologische echo voor je ingepland. Wanneer je het spiraal niet meer wilt, dan zullen we deze op afspraak voor jou verwijderen.

Het spiraal kan vanaf 10 weken ná de bevalling geplaatst worden. Het plaatsen van het spiraaltje duurt enkele minuten. Je kunt pijnstillers nemen voordat het spiraal wordt ingebracht. Na een keizersnede plaatsen wij vanaf 12 weken na de bevalling. Plaatsing tijdens de menstruatie is niet nodig.

Belangrijk om te weten:

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het onderzoek wat je krijgt. Lees voor een bezoek aan het centrum de informatie op onze website en de eventueel gekregen folder(s) van jouw verwijzer.

  • Het onderzoek duurt 20-30 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde verloskundige.
  • Zorg dat je op tijd komt, graag minimaal 5 minuten eerder, zodat de assistent en echoscopist voldoende tijd hebben voor het controleren van de gegevens en het echo-onderzoek. Indien je te laat komt kan het zijn dat je een nieuwe afspraak moet maken.
  • Je dient zelf het spiraal, die je op recept hebt gekregen via de huisarts of verloskundigen, mee te nemen naar het centrum. Uitzondering is hierop het koperspiraal (T-safe), deze is verkrijgbaar aan de balie van het VCN. Indien u dit wenst kunt u dit aangeven bij het maken van de afspraak.
  • Let op; wij plaatsen geen Levosert spiraal.
  • Je kunt één volwassene meenemen naar het onderzoek. Baby’s in de Maxi-Cosi/wandelwagen mogen mee, andere kinderen niet.
  • Het is fijn wanneer je voor het onderzoek naar het toilet gaat.
  • De plaatsing kan gevoelig zijn. Je kunt daarom 30 minuten voor het onderzoek 1000 mg Paracetamol of 400 mg Ibuprofen innemen. Deze medicatie mag ook indien je borstvoeding geeft.
  • De kosten van deze onderzoeken worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt dit navragen bij jouw eigen zorgverzekeraar.

Handige websites:

Morac Steenhoek

Gynaecologische echo’s & Spiralen

Als je niet zwanger wilt worden na het verwijderen van een spiraal, moet je vanaf zeven dagen vóór de verwijdering aanvullende anticonceptie gebruiken en dit blijven gebruiken totdat de menstruatie weer optreedt. Een nieuw hormoonspiraal kan ook direct na verwijdering worden ingebracht, er is dan geen extra bescherming nodig.”

Na het plannen van de afspraak ontvang je een afspraakbevestiging via de mail. Deze bevestiging ontvang je binnen 7 dagen. Controleer hierbij ook de spambox.

Afspraken dienen minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Te laat afzeggen betekent dat de kosten van het onderzoek in rekening worden gebracht.

Je kunt ons telefonisch bereiken op 024-2200122 van maandag t/m vrijdag van 8:30-12:00 – 13:00-17:00 uur.
info@verloskundigcentrumnijmegen.nl.

Neem dit mee naar het centrum:
1) Geldig ID-bewijs
2) Zorgverzekeringspas/gegevens