ANTICONCEPTIE IN HET VCN
Binnen het Verloskundig Centrum Nijmegen bieden we verschillende anticonceptiemogelijkheden aan. Je kunt ervoor kiezen om een spiraal te laten plaatsen of om een Implanon (staafje) te laten plaatsen onder de huid. Een spiraal beschermt je ongeveer 8 jaar tegen zwangerschap en de Implanon beschermt je 3 jaar. Beide vormen zijn veilig en betrouwbare anticonceptie.
DE SPIRAAL
Indien je kiest voor de spiraal als anticonceptie, dan kan deze worden geplaatst bij het Verloskundig Centrum Nijmegen. Bij het VCN kunnen we zowel een koperspiraal als een hormoonspiraal plaatsen. Beide bieden zwangerschapsbescherming.
De koperspiraal werkt 5-10 jaar en een hormoonspiraal werkt 5, of 8 jaar (afhankelijk van het merk). Een spiraal ziet er uit als een klein ankertje van ongeveer 3 cm lang. Dat wordt in de baarmoeder geplaatst.
De hormoonspiraal van het merk Mirena kan 8 jaar blijven zitten. De hormoonspiraal van het merk Kyleena geeft minder hormoon af en kan 5 jaar blijven zitten.
Plaatsing
Een gecertificeerde verloskundige zal de spiraal plaatsen. De plaatsing vindt plaats onder (inwendige) echoscopische begeleiding. Dit zorgt voor een verantwoorde en kwalitatief goede plaatsing van de spiraal. Na plaatsing kun je bij vragen en/of klachten van de spiraal altijd terecht voor een extra echo ter controle. Er wordt dan een gynaecologische echo voor je ingepland. Wanneer je de spiraal niet meer wilt, dan kunnen we deze op afspraak voor jou verwijderen.
• De spiraal kan vanaf 10 weken ná de bevalling geplaatst worden. Het plaatsen van het spiraaltje duurt enkele minuten.
• Ben je inmiddels al ongesteld geweest dan kan het spiraaltje worden geplaatst tussen de 1e en de 7e dag vanaf het begin van je ongesteldheid.
• Laat je het op een andere dag plaatsen dan adviseren wij je om eerst een zwangerschapstest te laten doen.
• Na een keizersnede plaatsen wij vanaf 12 weken na de bevalling. Plaatsing tijdens de ongesteldheid is niet nodig.
• De plaatsing kan gevoelig zijn. We raden je daarom aan om 30 minuten voor de plaatsing 1000 mg Paracetamol of 400 mg Ibuprofen in te nemen.
• Via een eendenbek (speculum) wordt de baarmoeder opgemeten en het spiraaltje voorzichtig erin geschoven.
Hoe verder?
• Na het plaatsen kan je onderbuik nog gevoelig aanvoelen.
• Je kan duizelig zijn na het plaatsen maar niet iedereen heeft daar last van.
Bijwerkingen
Net als iedere andere soort anticonceptie kan het ook zijn dat een spiraal bijwerkingen heeft. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:
– hoofdpijn
– gevoelige of pijnlijke borsten
– onregelmatige bloedingen
– acne
– haartuitval
– lichte invloed op stemming
– meer last van afscheiding
Verwijderen
Het verwijderen gebeurt op afspraak door de verloskundige van het VCN.
Belangrijk om te weten:
Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het onderzoek wat je krijgt. Lees voor een bezoek aan het centrum de informatie op onze website en de eventueel gekregen folder(s) van jouw verwijzer.
• Zorg dat je op tijd komt, graag minimaal 5 minuten eerder, zodat de assistent en echoscopist voldoende tijd hebben voor het controleren van de gegevens en het echo-onderzoek. Indien je te laat komt kan het zijn dat je een nieuwe afspraak moet maken.
• Je kunt één volwassene meenemen naar het onderzoek. Baby’s in de Maxi-Cosi/wandelwagen mogen mee, andere kinderen niet.
• Let op; wij plaatsen geen Levosert spiraal.
• Het is fijn wanneer je voor het onderzoek naar het toilet gaat.
• De kosten van deze onderzoeken worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt dit navragen bij jouw eigen zorgverzekeraar.
Hoe regel ik een spiraalplaatsing?
Er zijn twee manieren om een spiraalplaatsing in gang te zetten:
1. Je kunt door je verloskundige het spiraalrecept voor laten schrijven via het anticonceptieportaal. Wanneer deze door de apotheek is ontvangen ontvang je zelf een e-mail en een sms met de betaallink. Als bevestiging van de betaling ontvang je een digitale factuur. Na betaling wordt het anticonceptiemiddel voor je naar het centrum gestuurd.
2. Een andere mogelijkheid is dat je via je huisarts een recept laat voorschrijven. Deze dien je vervolgens zelf te betalen bij de apotheek en mee te nemen naar het centrum. Uitzondering hierop is het koperspiraal (T-safe), deze is verkrijgbaar aan de balie van het VCN. Wanneer je dit wenst kun je dit aangeven bij het maken van de afspraak.
Handige websites:
– anticonceptie.nl
– Ik kies voor een hormoonspiraaltje | Thuisarts.nl
IMPLANON
Je kunt ook kiezen voor het laten plaatsen van een Implanon staafje onder de huid. Implanon NXT is een dun, soepel staafje van 4cm. Het staafje geeft beetje bij beetje een hormoon aan je lichaam af. Er zit één hormoon in het staafje: progestageen.
Plaatsing
• De Implanon kan direct ná de bevalling geplaatst worden. Als je wat langer wacht dan wordt het staafje vaak tijdens of vlak na je ongesteldheid geplaatst. Laat je het op een andere dag plaatsen dan adviseren we je om eerst een zwangerschapstest te doen om zeker te weten dat je niet zwanger bent.
• Het staafje wordt met een holle naald onder de huid geplaatst. Als je rechtshandig bent, wordt het staafje in de linkerarm geplaatst en andersom.
• Je wordt plaatselijk verdoofd.
• Als de Implanon eenmaal is geplaatst krijg je een drukverband tegen de zwelling. Het staafje is dan niet meer zichtbaar maar wel voelbaar. De prikplek kan nog een paar dagen gevoelig zijn.
• De plaatsing duurt 20-30 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde verloskundige
Hoe verder?
• De eerste 7 dagen na het plaatsen moet je nog wel een condoom gebruiken als je seks hebt.
• Je kunt zelf geen invloed meer uitoefenen op de ongesteldheid maar je ongesteldheid kan wel veranderen of helemaal wegblijven.
Bijwerkingen
Net als iedere andere soort anticonceptie kan het ook zijn dat Implanon bijwerkingen heeft. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:
– gewichtstoename
– hoofdpijn
– gevoelige of pijnlijke borsten
– onregelmatige bloedingen
– acne
– haartuitval
– lichte invloed op stemming
Verwijderen
• Het anticonceptiestaafje moet na 3 jaar weer door een gecertificeerde verloskundige worden verwijderd maar eerder kan ook natuurlijk.
• Je arm wordt eerst verdoofd met een prik. Daarna wordt er een sneetje in je arm gemaakt waar je een klein littekentje aan overhoudt.
• De vruchtbaarheid keert weer terug na je eerste ongesteldheid. Je kunt er ook voor kiezen om een nieuw staafje te laten plaatsen.
Belangrijk om te weten
Laat je goed door de verwijzer informeren en lees de informatie die je van de verwijzer krijgt goed door.
• Je kunt één volwassene meenemen naar het onderzoek. Baby’s in de Maxi-Cosi/wandelwagen mogen mee, andere kinderen niet.
• De kosten van de anticonceptieplaatsing worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt dit navragen bij jouw eigen zorgverzekeraar.
Hoe regel ik een spiraalplaatsing?
Je kunt het staafje aanvragen en laten plaatsen bij het VCN.
Handige websites:
– Ik kies voor een hormoonstaafje | Thuisarts.nl
– Sense (vooral voor jongeren)
– Anticonceptievoorjou.nl
Morac Steenhoek
Gynaecologische echo’s & Spiralen
“Als je niet zwanger wilt worden na het verwijderen van een spiraal, moet je vanaf zeven dagen vóór de verwijdering aanvullende anticonceptie gebruiken en dit blijven gebruiken totdat de menstruatie weer optreedt. Een nieuw hormoonspiraal kan ook direct na verwijdering worden ingebracht, er is dan geen extra bescherming nodig.”
Na het plannen van de afspraak ontvang je een afspraakbevestiging via de mail. Deze bevestiging ontvang je binnen 7 dagen. Controleer hierbij ook de spambox.
Afspraken dienen minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Te laat afzeggen betekent dat de kosten van het onderzoek in rekening worden gebracht.
Je kunt ons telefonisch bereiken op 024-2200122 van maandag t/m vrijdag van 8:30-12:00 – 13:00-17:00 uur.
info@verloskundigcentrumnijmegen.nl.
Neem dit mee naar het centrum:
1) Geldig ID-bewijs
2) Zorgverzekeringspas/gegevens