Uitgevoerd in het verloskundig Centrum Nijmegen e.o.
Als er door de verloskundige een indicatie is vastgesteld, wordt tussen 30 en 34 weken de " groei-echo" ( of de "30-weken-echo") gemaakt. U kunt hiervoor terecht in het verloskundig centrum Nijmegen en omstreken. De afspraak hiervoor kunt u maken via het afspraken bureau, dagelijks te bereiken tussen 9.00-16.00 uur via 088-997010. U moet voor deze echo minimaal 30 weken zwanger zijn en maximaal niet verder dan 34 weken zwanger. De echo duurt 15 minuten en u dient een verwijsbrief van uw verloskundige mee te brengen naar het echo onderzoek. U krijgt een brief met de echo resultaten mee voor uw verloskundige.

30weken

De echo is bedoeld om de groei van de baby extra te beoordelen.

Wat wordt er onderzocht?
We meten de hoofdomtrek, de buikomtrek,het bovenbeen en we beoordelen de hoeveelheid vruchtwater en kijken naar de locatie van de placenta (moederkoek). Het is dus geen uitgebreide screeningsecho zoals de 20-weken-echo. Meestal zal de echo bevestigen dat de baby goed groeit, bij twijfel zal een herhalingsecho nodig zijn en bij achterblijvende groei volgt een consult bij de gynaecoloog. De kans dat er tijdens de echo een afwijking wordt opgespoord is klein, maar zoals bij elke echo niet onmogelijk. Indien er toch een afwijking wordt gezien wordt u doorverwezen naar de afdeling Prenatale Diagnostiek en Therapie van het Radboudumc. De kosten van het echo-onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Krijg ik een foto en mag ik mensen extra meenemen?
De baby komt op deze echo niet meer zo duidelijk in beeld als eerder in de zwangerschap, daarvoor is de baby te groot. Daarom valt er meestal geen mooie foto meer te maken, maar als u wilt krijgt u een foto mee.

Je mag gerust iemand meebrengen maar bedenk dat deze echo geen pretecho is dus neem geen mensen mee die je ook niet zou meenemen naar een gewone controle. Er is ook niet zoveel ruimte om met veel mensen naar het echoscherm te kijken. Er mogen geen video opnames gemaakt worden en een navelpiercing dient u te verwijderen.

Verloskundig Centrum Nijmegen en omstreken
Kamerlingh Onnesstraat 16
6533 HL Nijmegen